Sajter och dess deltagare

Cambro är organiserat i något som kallas för ”sajter”. En sajt kan vara en kurssajt eller en projektsajt. Dessa dyker upp som flikar när användaren loggar in i Cambro. Alla som har ett Centralt användarnamn (CAS) kan skapa projektsajter. Projektsajter skapas inne i Cambro.

Lärare och administratörer kan förutom projektsajter skapa kurssajter. Kurssajter är till skillnad från projektsajter kopplade till LADOK med en utökad funktionalitet att automatiskt hämta in antagna och registrerade studenter i kursen via studentlistor. Dessa listor uppdateras två gånger per dygn. Att skapa och lägga till deltagare (studenter och lärare) i en kurssajt sker via sidan Kursadministration.

Beroende på om man vill skapa en kurs- eller en projektsajt följer man olika arbetsflöden. Generellt följer skapandet av sajter samma tre steg:

1. Skapa sajten
  2. Skapa/kopiera innehåll
  3. Lägg till deltagare

Är det frågan om en projektsajt kanske man lägger in deltagarna direkt, men vid en kurssajt kan det var klokt att vänta med att hämta in deltagarna tills innehållet i kursen är skapad.

Som deltagare på en sajt har man olika roller. På en kurssajt finns rollerna Lärare/Teacher, Co-teacher, Administrator och Student. På en projektsajt finns rollerna Maintain (motsvarar Teacher på en kurssajt) och Access (motsvarar Student på en kurssajt).

• Lärare/Teacher och Administrator har fullständiga rättigheter på en sajt. Det innebär att de kan skapa och ändra sajten utan begränsningar.
  • Co-teacher har begränsade rättigheter. Rollen kan ladda upp material, rätta uppgifter m.m. men inte göra större förändringar i sajten.
  • Student har ofta endast läsrättigheter förutom i de verktyg där studenten kan förväntas bidra med något, t.ex. har de oftast möjlighet att skriva meddelanden, foruminlägg, lämna in uppgifter och genomföra test och quiz. Det är dock möjligt att ge studenter utökade rättigheter i nästan alla verktyg.

Tips på användning

Projektsajter kan användas för samarbeten av olika slag. Till exempel kan lärarlag, institutioner, forskargrupper eller studenter använda en projektsajt för att samla och dela material.

Projektsajter kan användas som övningssajter för att testa verktyg och funktioner i Cambro.

Kurssajter som du skapat eller är lärare på finns alltid tillgängliga i Servicedesk under den vänstra menyn Mina sidor och Mina kurssajter.

Länkar till användarguider:

Tänk på det här

På kurssajter är det i regel alltid bäst att lägga till och hantera deltagare via Servicedesk.

När studenter läggs till på en kurssajt i Servicedesk skickas ett automatiskt mail till varje student som meddelar att de har tillgång till kurssajten. Om du inte vill att studenterna ska komma in på sajten är det därför bättre att avvakta med att lägga till studenter till sajten är redo.

Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell Licens.
Tumnagel video

Ladda ner kortfattade användarguider rörande verktyget

Användarguider för att skapa sajter och lägga till deltagare.pdf

Rekommendationer